ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

Znanje koje oslobadja


Знање које ослобађа

Песнички запис о Академику
Јовану И. Деретићу

Драган Симовић


По древном ведском учењу, Знање о Суштаству, о Истини, о Светлости, о Животу и о Бићу, што и јесте уистини Знање о Једноме, о Праузроку и о Створитељу, ослобађа човека од вековног ропства таме незнања, ослобађа га вечног долажења и одлажења без сврхе и смисла, ослобађа га од правасељенског кола илити витла бескрајног рађања и умирања и поновног долажења, и уздиже га у небесне и божанске висине, где созерцава и препознаје живот без почетка и свршетка, живот у вечном блаженству и у тиховању, у Царству Великог Духа Стварања.
Наравно да су наши Велики Преци, Ведски Коловени, Срби Стриборјани, правили разлику, суштаствену разлику, између Знања и знања, између Божанског Знања, и знања од овога света омаје.
Божанско Знање ослобађа човека, и узноси га у небесне и божанске висине, док знања опсеносвета, земаљска знања, човека вуку наниже, у још већу опсену, у још већу таму и, коначно, у вечно ропство.
Оно што је Велики Србски Посвећеник, професор и академик, Јован И. Деретић, после полувековног истраживачког и сакупљачког, а ја бих песнички рекао и подвижничког рада, на видело дана, из свог Бића, из свог Духа, на радост Србства и Словенства изнедрио, што је написао и, у дванаест обимних књига заокружио, то је, уистини, право Чудо Божје!
Чудо Божје, зато што би у сваког другог народа, на том изнедрењу, на том остврењу, на том националном пројекту, радило најмање стотину посвећеника васцели свој животни век!
Ја у свом песничком бићу, покушавам да сагледам и промислим, како величину и значај, тако и сушаствено надилазеће значење овог Деретићевог дела, за покољења, како садања, тако и минула и долазећа.
И сада можемо слободно, без зазора и стрепње, самоуверено рећи, да је ово једина права, истинита повесница илити паметарница Србска и Словенска, али и Светска!
Сликовито, песнички речено: постоји повесница до Јована Деретића, и повесница од Јована Деретића!
Пре Јована Деретића постојала је лажна историја, коју су писали људи лажи, а са Јованом Деретићем рођена је Историја у Светлости!
Историја која ослобађа и освешћује!
Историја која буди и спасава!
Историја која узноси и уводи у више светове Божанског Стварања!
Са Јованом Деретићем рођена је Србска илити Словнска историографска школа!
После Јована Деретића, сваки ће озбиљан и одговоран историограф и историчар, сваки озбиљан и одговоран повесничар, морати да се управља према Јовану Деретићу и да се, у својим радовима, позива на Јована Деретића.
Ја већ, у својим песничким јасновиђењима, видим како се, у Небесној Србији, овом Деретићевом делу, свим бићем својим, радују и Олга Луковић Пјановић, и Милош С. Милојевић, и Сима Лукин Лазић, као и многи ини Срби који су кроз векове и светове трагали за правом, једино истинитом, србском повесницом и паметарницом!
Можда овај мој песнички запис није потребан ни Јовану Деретићу ни Његовом делу, али је, свакако, ово лирско изнедрење потребно мени, и души мојој и бићу мојему; потребно је мојим прецима, као што је потребно и потомцима мојим.
Онима далеким што ће једном доћи,
што морају доћи!
Ја нисам научник, нисам повесничар нити историчар; ја сам Песник, који снева и пева на светом језику Великих Предака.
Зато ово и јесте лирско сведочење једнога Песника, о једном Великом Посвећенику Србском
Јовану И. Деретићу!
Не знам, да ли ће Господину Деретићу, академици и професори, повесничари и историчари, у Земљи Србији, одати признање и почаст (а требало би, себе ради!), за овај исполински пројекат, али, ево, то се, уместо иних, догодило једном Србском Песнику!

0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat