ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

Шта би се десило са Србијом када би се поларне капе отопиле?




Кад би се оствариле катаклизмичне прогнозе научника и поларни покривач се заиста отопио, мапа света, па и Србије, доживела би драстичне промене.

Мартин Варгиц, графички дизајнер из Словачке, пустио је машти на вољу и направио мапу која показује како би свет изгледао када би ниво мора био за 79 метара виши него што је данас. Варгиц је покушао да замисли на шта би Земља личила када би се ледене капе потпуно отопиле, а вода слила у океане.



Иако стручњаци тврде да овај сценарио неће постати стварност током нашег животног века, климатске промене су неминовне, а Варгиц је управо желео да скрене пажњу јавности на њихов значај.



Мапа света у случају топљења ледених капа (ФОТО: Мартин Варгиц)

Судећи по његовој мапи, нестало би више од половине Енглеске, укључујући и Лондон. Амстердам би такође био потопљен, као и Берлин, а Београд би лежао између Дунавског залива са западне и Црног мора са источне стране.

Због повећања нивоа мора, Војводину какву данас знамо заменило би неко ново Панонско море које би се простирало између Београда и Будимпеште, Загреба и Букурешта.


Београд између Дунавског залива и Црног мора (ФОТО: Мартин Варгиц)

Када је реч о САД, под водом би се нашли велики делови источне обале, што се односи и на градове попут Њујорка, Хјустона, Мајамија и Вашингтона.

Река Амазон би прелила корито и потопила велике делове Бразила, док би артески басен прогутао део аустралијске територије.

- На овој мапи сам радио поприлично дуго. Нацртао сам је сам, дигиталним путем, користећи топографске податке агенције НАСА – рекао је Мартин Варгиц, који је своју мапу уступио “Блицу”.



Испрекидана линија показује који делови копна би нестали (ФОТО: Мартин Варгиц)
Он каже да се одувек занимао за утицај човека на глобално загревање и предвиђа не баш светлу будућност за нашу планету.

- Истраживања показују да поларне капе садрже довољно воде да подигну ниво мора за 80 до 100 метара. То би имало катастрофалне последице по људску цивилизацију и биосферу – каже Варгиц.

Део тих последица видимо већ сада, каже он, наводећи примере урагана, олуја и поплава.


Варгиц је мапу нацртао на основу података агенције НАСА (ФОТО: Мартин Варгиц)

- Ако не сведемо емисију угљен-диоксида на минимум, Земља ће у 2100. години бити за најмање четири степена топлија него данас – упозорава Варгиц.

Према неким подацима, ниво мора је порастао за 20 центиметара од 1880. године, а предвиђа се да би до 2100. године могао да се подигне чак за 98 центиметара.

Градовима као што су Њујорк, Лос Анђелес и Лондон наводно прете велике промене температуре до 2056. године.

(Блиц)

0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat