ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

Достојна својих предака! – Говор младе Ђурђине Турковић на округлом столу: „Да се не заборави – Не у НАТО“


Говор младе Ђурђине Турковић
на округлом столу: „Да се не заборави – Не у НАТО“

 

Уважени скупе,
дозволите да се у име праве црногорске омладине, а и у своје лично име захвалим организаторима што су ми дали прилику да се обратим и пренесем поруку да је наша бол и патња свих ових година заједничка.
Као што смо увијек били једна душа и једна крв, како су нам и страдања и васкрсења била нераздвојива, тако нам је и доживљај обиљежавања годишњице злочина над нашим народом исти.
Не говори истину онај ко другачије каже, као што бих и ја данас овдје слагала ако бих рекла да немам осјећај стида због свега што је до вас дошло последњих година из Црне Горе. И то све овјерено издајничким печатом власти у Подгорици и њиховим срамним актом колаборације: признавања лажне НАТО творевине тамо на измученом Косову и пострадалој Метохији!
Протагонисти такве политике улажу сву своју немалу силу како би удаљили Црну Гору од Србије. Покрадени референдум 2006.године, није био могућ без НАТО пакта који је тако разорио круну у вјековној жртви цијелог народа!
Студентска асоцијација мировног покрета “Не у рат не у НАТО“ окупља омладину Црне Горе која је спремна да преузме бреме својих предака и настави гдје су они стали, свјесни да борба, за коју смо вјеровали да је завршена прије сто година, мора да се и даље води.
Наши су душмани данас промијенили инсигније, али не и циљеве. Умјесто кукастог крста или неких других знамења, под којим су кидисали на наш народ, данас се појавио четворокраки НАТО симбол, перфиднији и опаснији од ма којег раније.
Никада као данас није актуелнији наук великог Његоша који нам поручује:
„…не бојим се од вражјега кота
Нека га је ка на гори листа
Но се бојим од зла домаћега…“
Група бескрупулозних људи окупљених око власти у Подгорици, признали су лажну државу на земљи која је завјетна и света. Признали су, јер вјерно слушају и наплаћују све што им дође из Брисела и Вашингтона, чак и онда када је то била очигледна издаја свега оног што је красило Црну Гору од њеног настанка, настанка који се одиграо: „на развале царства јуначкога…“.
Дошла сам, упркос стиду, да вам кажем да то није лице Црне Горе! То је лице нечасних који су у нашем времену доживјели да стане на чело часне Црне Горе. То је лице актуелног свјетског поретка у коме се награђује бездушје и безличност!
Драга браћо и сестре,
Прва бомба НАТО пакта, прије 16 година, је пала на територију Црне Горе.
Долазим из вароши Плава са сјевера Црне Горе и опростите ми што ћу испунити завичајну дужност да поменем имена Мирослава, Јулије и Оливере, дјеце која су се играла на мосту у оближњој варошици Мурино. У њихову безазлену дјечју игру умијешао се смртоносни товар, вјешто провучен између Комова и Проклетија.
Данас Црном Гором обигравају плаћени промотери НАТО-а са флајерима на којима су приказане идиличне фотографије насмијане дјеце. Не само да не осјећају кривицу, већ нас понижавају као народ, мислећи да за 16 година може наступити колективна амнезија и сенилност.
Зато је моја порука зликовцима јасна: то је немогуће у народу Тесле, Његоша и Светог Саве!
Онако успутно, али не мање погубно, НАТО пропагатори се упињу не би ли избрисали светосавке трагове по Црној Гори, која је пуна Савиних Кукова, Савиних Стопа, Савиних Вода, Савиних Столица, Савиних Кршева… па као да им то није довољно, покушавају да истргну словенску свијест и тјерају нас да заборавимо покровитељство моћне и братске Русије, која нас је толико пута прехранила и одбранила! Признање лажне државе једнака је срамоти санкцијама које је и Црна Гора увела Русији!
Остало им је још да Србију и Русију убиједе да је то дјело цијеле Црне Горе!
Њихов успјех ће бити могућ само уколико им ви у то повјерујете!
Или, не дај Боже, уколико им се и ви придружите!
Знајући да „васкрсења не бива без смрти“, моја генерација у Црној Гори је спремна да буде „повијено класје“ и да пружи отпор НАТО колонизатору, макар „жетве дошла пређе рока“.
То је и моја порука данас у име омладине Мировног покрета „Не у рат-не у НАТО“!

25.03.2015. profidizajn
Округли сто Београдског форума за свет равноправних, на тему: „Да се не заборави – Не у НАТО“, одржан у Сава Центру у Београду, 23. марта 2015-те, поводом 16. годишњице агресије НАТО против Србије (СРЈ).
Учесници округлог стола су били:
1. Живадин Јовановић (Председник Београдског форума за свет равноправних)
2. Јово Милановић (Генерал-потпуковник) (5:14)
3. Алексеј Чагин (Председник Асоцијације хероја Русије) (36:10)
4. Проф. др Радош Смиљковић (40:27)
5. Милица Арежина (1:00:30)
6. Ђурђина Турковић (1:10:25)
7. Др Станислав Стојановић (1:17:16)
8. Наталија Шатилина (1:30:21)
9. Невен Ђенадија (Бања Лука) (1:34:32)
10. Бранислава Митровић (1:43:06)
11. Бошко Антић (Адмирал) (1:54:32)
12. Проф. др Радован Радиновић (Генерал) (2:04:30)
13. Др Момчило Вуксановић


Коментари присутних:
1. Проф. Веселин Вујнић (Medical Physicist Inst. of Oncology and Radiology) (2:17:57)
2. Проф. др Рајко Унчанин (Члан надзорног одбора Инжењерске коморе Србије) (2:20:14)
3. Др Љубомир Грујић (2:22:26)
Цео снимак са округлог стола:






БЕОГРАДСКИ ФОРУМ ЗА СВЕТ РАВНОПРАВНИХ: ВЛАДА ДА ОД НАТО ТРАЖИ РАТНУ ОДШТЕТУ


Округлим столом „Да се не заборави – не у НАТО” одржаним у Сава центгру, обележена је 16. годишњица почетка агресије НАТО против Србије (СРЈ), а изложбом фотографија и књига 15 година рада Београдског форума за свет равноправних.
У раду Ооруглог стола чији су организатори Београдски форум, Клуб генерала и адмирала и СУБНОР Србије, учествовали су: Живадин Јовановић, генерал Јово Милановић, Алексеј Чагин, председник удружења хероја Русије, др Момчило Вуксановић, председник Српског националног вијећа Црне Горе, проф. Радош Смиљковић, проф. Радован Радиновић, Милица Арежина, др Станислав Стојановић, адмирал Бошко Антић, Ђурђина Турковић, (Подгорица), Невен Ђенадија (Бања Лука), Бранислава Митровић (Звечан), Наталија Шаталина и други.
Скуп је минутом ћутања одао пошту свим жртвама агресије НАТО. Присуствовао је велики број чланова и пријатеља независних, нестраначких удружења, представника локалне самоуправе, културних, образовних и научних институција, академика САНУ, СПЦ, српског расејања и дипломатских представника Русије и Белорусије.
Изложбу фотографија и књига Београдског форума отворио је Живадин Јовановић док су у пригодном програму учествовале чланице Културно-уметничког друштва „Косовски божури”.
Изложба је отворена сваког дана до 30. марта 2015.
Учесници округлог стола усвојили су закључке које Факти објављују у целини:
1. Агресија НАТО против Србије (СРЈ) 1999. представља злочин против мира и човечности за који починиоци нису одговарали.
2. Био је то почетак примене стратегије глобалног интервенционизма НАТО најгрубљим кршењем основних принципа међународног права и улоге Уједињених нација, односно, Савета безбедности. У најважнијој области мира и безбедности НАТО је узурпирао улогу УН.
3. НАТО је демонстрирао нови принцип: тамо где право спречава остваривање његових освајачких циљева – треба га уклонити.
4. Учесници и сви присутни на округлом столу једнодушно су оценили да НАТО као агресивни империјалистички савез нигде на свету није био део решења већ фактор освајања. Изражено је одлучно противљење увлачењу Србије у војни систем НАТО пакта путем прихватања „Индивидуалног акционог плана партнерства” оцењујући тај докуменат као најозбиљнији ударац суверенитету, слободи и достојанству нације, напуштање статуса војне неутралности и предају судбине земље у руке НАТО. Званична образложења су оцењена као неаргументована, неуверљива и недостојна.
5. Агресија НАТО 1999. и успостављање америчке војне базе „Бондстил” на Косову и Метохији представљали су први корак у практичној примени освајачке стратегије НАТО на Истоку, изласка на границе Русије и забијање клина у односима Европа – Русија. Грађански рат у Украјини је последица НАТО стратегије ширења на Исток.
6. НАТО и лидери неких земаља чланица, јавно су признали да је агресија 1999. извршена кршењем међународног права и улоге Савета безбедности УН. НАТО и његове чланице су у обавези да надокнаде ратну штету Србији (СРЈ) у износу од преко 100 милијарди америчких долара.
7. Председник Србије Томислав Николић је је у говору одржаном прошле године у Ужицу поводом Дана државности изнео захтев за накнаду ратне штете. То претпоставља да Влада Србије предузме одговарајуће конкретне кораке да се иницијатива Председника Републике јавно изнета у име нације, званично представи НАТО-у и њеним чланицама.
8. Упућен је позив надлежним властима да покрену активности на утврђивању тачног броја и имена цивилних жртава агресије НАТО.
9. Упућен је позив надлежним властима да, у сарадњи са стручним и научним институцијама, утврде последица употребе оружја са осиромашеним уранијумом и предузму одговарајуће мере како би се отклонила велика забринутост због масовног обољевања од рака и деформитета код новорођенчади, посебно на Косову и Метохији, и здравље грађана заштитило од даљих трагичних последица
10. Резолуција СБ УН 1244 и Устав Србије представљају трајну основу за мирно и праведно политичко решење проблема статуса Покрајине Косово и Метохије. Нико нема права да те основе потцењује, крши, или замењује. Правом Србије према Косову и Метохији као интегралним делом српске државне територије нико не сме трговати ни за какве краткорочне интересе јер то представља угрожавање Србије као државе.
11. Позивају се државне институције Србије да неодложно захтевају извршавање свих обавеза према Србији које су утврђене резолуцијом СБ УН 1244, а посебно:
А) слободан и безбедан повратак 250.000 Срба и других неалбанаца на Косово и Метохију, у најкраћем року;
Б) повратак одређених контигената војске и полиције Србије на Косово и Метохију;
Ц) Економску обнову и реконструкцију Србије, како је утврђено резолуцијом СБ УН 1244;
12. Окончање деконтаминација подручја на којима је НАТО користио оружја са осиромашеним уранијумом, о трошку чланица НАТО
13. Деактивирање заосталих неексплодираних средстава НАТО – авионских бомби, касетних бомби и других убојних средстава, о трошку чланица НАТО.
14. Обнова и завршетак споменика жртвама агресије НАТО „Вечна ватра”, у парку пријатељства, Ушће, Нови Београд.
15. Учесници су констатовали да се ИПАП-ом захтева окончање процеса приватизације, оцењујући да такав захтев разоткрива праву природу НАТО као полуге мултинационалног корпоративног капитала чији је циљ да успостави потпуну контролу над економским, природним и људским ресурсима у. Упутили једнодушни позив надлежним властима да обуставе поступак припрема за продају Телекома, ЕПС-а, ПКБ-а, Дунав осигурања, рудника, пољопривредног земљишта, вода и других богатстава. Снажан јавни сектор у свакој озбиљној држави представља један од основа демократије, самосталности и бриге за будућност. Постављено је питање – шта остаје од слободе и демократије уколико се сви економски, финансијски и природни ресурси предају у руке мултинационалним корпорацијама земаља?
16. Учесници и присутни Округлом столу упућују апел надлежним институцијама да се средствима републичког буџета не финансира нико ко делује супротно националним и државним интересима, посебно они који се залажу за признавање независности насилно одузете Покрајине Косово и Метохија, или за напуштање политике војне неутралности земље.
Београд, 23. март 2015.

0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat