ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

Србски језик прото језик европљана

Већина наших предака у Европи и Азији између 4500. и 2500. године пре наше ере говорила је истим језиком, познатим као прото-индоевропски (ПИЕ). Иако о том језику не постоје писани документи, лингвиста др Ендру Берд недавно је покушао да реконструише како је он звучао.
 Берд је стручњак за древну индоевропску лингвистику, специјализован за фонологију, и предаје на Универзитету у Кентакију. Да би направио снимак древног језика, он је прерадио и прочитао своју властиту верзију реконструисане басне на ПИЕ језику “Овца и коњи”, као и верзију приче на санскриту “Краљ и Бог”.



 Басна “Овца и коњи” занимљива је због тога што је написана 1868. године, а аутор је немачки лингвиста др Аугуст Шлајхер, који је причу превео на ПИЕ да би експериментисао са речима, наводи се у магазину “Аркиолоџи”, на чијем је сајту објављен реконструисани снимак.

 Како је Берд објаснио “Хафингтон посту”, снимак басне “Овца и коњи” треба да покаже како је приближно звучао прото-индоевропски језик и да се великим делом заснива на нашем познавању текстова на старим индоевропским језицима, као што су старогрчки и санскрит.

 Иако нема начина да се “направи” коначна верзија ПИЕ, Берд тврди да је његов изговор приближан оригиналу.

 - Језици се разликују по по томе како склапају гласове. Они користе те гласове да би створили нове речи, а прото-индоевропски је био врло грлен - објашњава овај лингвиста.

 Српски превод приче на прото-индоевропском језику

 Овца која није имала вуну видела је коње, од којих је један вукао тешка колица, други носио тежак терет, а трећи брзо ишао носећи човека.

 - Боли ме душа када видим човека како јаше коња - рече овца коњима.

 Коњи су одговорили:

 - Слушај, овцо, душа нас боли када видимо ово: човек, господар, преде вуну од овце да би себи направио топлу одећу. А овца нема вуну.

 Чувши ово, овца побеже у равницу.

0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat