ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

Ne dirati Vojsku

Na brodu (državi) koja plovi po uzburkanoj reci istorije kada su glavni motori (privreda) ugušeni, na komandnom mostu (politika) upravljački sistem frustriran, bez određenog pristaništa (doktrina) i određenog odstojanja  (vrednosni sistem) do luke uplovljavanja treba sačuvati postojeću oplatu (odbranu) broda-države, jedinu zaštitu od potapanja-rasula.

Biblijsko upozorenje o kazni Vavilona zbog zidanja tzv. Vavilonske kule-komandnog mosta na brodu, u ovom trenutku kako u svetskim tako i u razmerama država, poprima apokaliptički stampedo međusobnog nerazumevanja pojedinaca i grupa sa istog jezičkog i geografskog područja. Božja kazna iz Vavilonskog doba trenutno se realizuje na planeti zemlji.



Očito je da se civilizacijski brod približava apokaliptičnom ponoru.


Zašto treba stati i ne dirati ono što drži vodu u našoj državnoj zajednici?


Pre svega projektovano obličje državne zajednice nije posao iz jednog petogodišnjeg ili desetogodišnjeg plana razvoja, niti posao frustriranih inovatora zato što se probude u neko doba tame civilizacijske i nacionalne.
Kao što je poznato, Platon je državotvorno stvaralaštvo smatrao najvišim oblikom stvaralaštva, te je njegova filozofija bila usmerena na nalaženje čoveka koji od svih najbolje zna u čemu se sastoji to stvaralaštvo.
Čoveka koji predstavlja posrednika između Vaseljene i zajednice odnosno između kosmosa i države, čoveka mudraca u širem smislu.
Da li se u ovom trenutku uobličio takav mudrac, pitanje je otvoreno. Polazeći od uvida u prirodnu nejednakost ljudi, kao i od uvida u nejednakost izazvanu podelom rada, Platon je ustanovio tri osnovne socijalne sfere : Sfera odbrane (usmerena prema okruženju)-oplata broda; Sfera privrede (ekonomija,tehnologija...) koja podržava odbranu, upravljanje i vrednosnu sferu (glavni i pomoćni motori broda); Sfera upravljanja (politika) koja usmerava odbrambenu i privrednu sferu uz podršku vrednosne sfere.
Ovu četvrtu socijalnu sferu prepoznajemo kao vrednosnu-aksiološku sferu (nauka,obrazovanje,kultura,finansije,inspekcije,pravo,religija i sl.).

U vojnoj organizaciji ove sfere se prepoznaju i na najnižim nivoima hijerarhije počev od posade tenka, artiljerijskog oruđa i sl., kao sistema elementarnog nivoa u vidu trojstva : nišandžija, punilac i komandir.
Četvrtom vrednosnom sferom se premerava efikasnost i efektivnost ostalih triju sfera, gde se za najviše vrednosti smatraju duhovne vrednosti koje su kosmičkog karaktera, odnosno Božje odrednice nastanka i opstanka vaseljene-naše planete i sveživota na njoj.

Važno je napomenuti da se neuređenošću vrednosne sfere otežava određivanje stepena i modaliteta ugroženosti  i ugrožavanja državne zajednice, što se u sadašnjem svedimenzionalnom ratu naglašeno i intezivno ispoljava i sprovodi. Pomešanost i neuređenost vrednosnog sistema upravo predstavlja vavilonski efekat na svetskom pa i na nivou naše zajednice.

Neprepoznavanje opasnosti zbog toga omogućava virusu AIDS (side) da se infiltrira u fiziološki organizam a analogno tome se uveliko radi na stvaranju i razmnožavanju socijalnog virusa side.

Naime, onaj ko projektuje neki sistem suštinski i trajno upravlja tim sistemom, bio on tehnički, socijalni ili fiziološki. Tenkom, automobilom, avionom i sličnim tehničkim sredstvima ne upravlja vozač, već konstruktor.
Vozač je samo manipulator u granicama projektovanih vrednosti tehničkog sistema u ambijentu.
Gospod Bog (tvorac) je projektovao čoveka prema svojoj slici i zato samo On može da upravlja čovekom. Čovek čovekom u socijalnoj sferi smao manipuliše u užem i širem smislu.

U socijalnoj sferi se upravlja zakonima. Zato onaj ko instalira osnovne zakonske strukture u suštini upravlja državom. A ako se to radi spolja onda je suvišno govoriti o zaštiti i odbrani kako se sada želi menjati.

Postoji opasnost da već u našem telu državnog organizma u sve četiri socijalne sfere preovladava uočeni socijalni AIDS koji se rasprostire širom ove planete, što čini bezpredmetnim razmatranja bilo kakve odbrambene sfere, jer je trojanski konj već instaliran u državno socijalno područje: u privredi preko koncesija i privatizacije, u vrednosnoj sferi preko banaka, medija, ekumenizma i potiranja ćirilice i jezika; U upravljačkoj sferi preko u inostranstvu preobraćenih pojedinaca, bez uvažavanja korena naroda i jezika.
U zaveštanjima Nemanjića posebno se akcenira "možete izgubiti sva imanja i znanja ali svest i jezik nesmete izgubiti". Sve dok se na bojištu čuje glagoljanje našeg jezika, bitka nije izgubljena.

Opšte dobro i pravednost je svrha Platonove države. Odstupanje od uspostavljenog sklada između njih dovodi do propadanja države i zajednice. Proces propadanja počinje zbog nesposobne i neobrazovane, a prema duhovnom vrednostima neprosvećene, vlasti i državne uprave.

Platonov lanac propadanja počinje sa "timokratijom", oblikom vladavine kome je častoljublje osnovni princip života i vladanja. Oligarhija (plutokratija) - vlast najbogatijih nastaje kad se častoljublje timokratije transformiše u žudnju za bogatstvom i kad ta žudnja postane regulativno načelo vladanja. Ovo dovodi do masovne pobune i uspostavljanja demokratije-vladavine većine.
Demokratija se degeneriše kada svako počne da radi ono što mu padne na pamet. Ovo pak dalje dovodi do uspostavljanja "tiranide" najgoreg od svih oblika vladanja. U tiranidi ceo narod postaje rob države. A onda se odbrana umesto prema spoljnim ugrožavanjima usmerava prema unutrašnjim, poništava se u celini vrednosni sistem života i zaštite i ulazi se u vazalstvo.

Tuđa vojska nas štiti od spoljašnjeg ugrožavanja. Konačno stanje onda je ropstvo.
Zbog toga zapravo tkivo odbrane ne dirati i ne ubacivati socijalni virus razaranja kroz smišljene flskule civilne kontrole vojske i slično.


Pukovnik u penziji
Bogosav Stojmenović
sistemolog
U Beogradu,
Dana,20.03.2003.

0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat