ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

154 Арго се враћа у Грчку

Приспевши на Коркиру (КРФ),  која се тада звала Дрепана, Колхиђани угледаше Арга извученог на обалу на малом острву прекопута (ВИДО) ; посада је радосно прослављала успешан крај свог подухвата. Вођа Колхиђана посети краља Алкиноја и краљицу Арету и у Ајетово име затражи да им изруче Медеју и руно. Арета, коју је Медеја замолила за заштиту, целе ноћи није дала Алкиноју да заспи вајкајући се како очеви лоше поступају са својим одбеглим кћерима: на пример Никтејева свирепост према Антиопи и Акрисијева према Данаји. »чак и сада«, рече она, »несрећна принцеза Метопа вене у Епејротовој тамници по заповести свога свирепог оца, краља Ехета! Ослепили су је бронзаним клинцима и дали јој да меље гвоздено зрневље у тешком млину.« »Кад ово зрневље постане брашно, повратићу ти вид«, ругао се отац сиротој девојци. »Ајет је у стању да исто тако варварски поступи с дивном Медејом, ако му ти пружиш прилику.

Судбина СРБА везана је за пут златног руна а посебно за острво КРФ и острво ВИДО и за Светог Спиридона чије се мошти налазе на КРФУ а манастир Светог Спиридона постоји код Бојника испод Радан планине одакле је србска војска кренула из окружења према КРФУ преко Космета и Албаније.


Међутим Јасон је пре поласка на пут ишао у Делфе да би га Питонка посаветовала и она му је том приликом дала два масивна троношца. Орфеј га посаветова да један посвети дома међутим боговима. Чим је Јасон то учинио, одмах се створи Бог Тритон и узе троножац без речи захвалности, али Еуфем.

Међутим Јасон је пре поласка на пут ишао у Делфе да би га Питонка посаветовала и она му је том приликом дала два масивна троношца. Орфеј га посаветова да један посвети домаћим боговима. Чим је Јасон то учинио, одмах се створи Бог Тритон и узе троножац без речи захвалности, али Еуфем му препречи пут и упита га учтиво: »Молим те, господару, хоћеш ли бити добар да нам покажеш пут до Средоземног мора?«
Уместо одговора, Тритон само показа прстом на реку Такапај, а затим, као да се предомислио, даде Еуфему шаку земље у руку, што је његовим потомцима дало право да отада сматрају Либију својом земљом. Еуфем прихвати поклон и у знак захвалности жртвова овцу, а Тритон пристаде да тегли Арга за кљун док не угледаше поново Средоземно море. Воде и Арга, Тритон прорече да ће, ако потомак било ког Аргонаута буде успео да из његовог храма однесе бронзани троножац, стотину грчких градова никнути око језера Тритониде. Пећински људи из Либије су чули те речи и одмах сакрили троножац у песак; пророчанство се није испунило.

Весна Југовић је на хепи ТВ код Миломира Марића описала сусрет са Гадафијем у пустињи у шатору на песку и троножац на коме је дошао да седне Гадафи на интервју.

Гадафи је знао за мистерију троношца који је био у Либијској пустињи.


0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat