ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

Ислам и Русија

Коментар аутора блога:  Имам из Куала Лумпура поново се обраћа свету посебно муслиманском да се опамети и да не подржава ционистичко ватикански и англосаксонски сценарио за уништавање света. Његов прво предавање о Константинопољу је било 15.02.2013 прочитај овде 

Mi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve i kao uputu i milost i radosnu vijest za one koji jedino u Njega vjeruju'. (16:89) Počinjemo sa Allahovim blagoslovljenim imenom. Slavimo Ga i veličamo kako samo Njemu priliči da bude slavljen i veličan. Molimo za mir i spas svih Njegovih plemenitih poslanika, a posebno posljednjeg, blagoslovljenog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

Javljam se iz svog skromnog doma, iz Kuala Lumpura, iz Malezije, 21. džumadel-ula 1435. hidžretske godine ili 22. mart 2014. U prisustvu svojih studenata iz različitih dijelova svijeta. Ima ih iz Švicarske, Maroka, Senegala, Alžira, Jemena, Iraka, Malezije i ostalih zemalja. Govorićemo o temi koja je bitna za ovo vrijeme: „Islam, Rusija i Krim“. Krim je onaj poluotok na jugu Ukrajine što ga okružuje Crno more. Nalazi se pravo iznad Konstantinopola. Na karti možete povući pravu crtu od Krima do Konstantinopola.


Ova tema je iznenada postala važna zbog međunarodnih odnosa, politike i ekonomije. Ali, iz naše perspektive, važna je zbog Ilmu-ahiruz-zeman ili Islamske eshatologije. Iščekujemo analize svih islamskih učenjaka na tu temu tako da ovo naše tumačenje ne bude jedino. Postoji li neka veza islama sa Rusijom? To bi nam trebao biti temelj za početak analize. Ima li ikakve povezanosti, šta nam islam može reći vezano za Rusiju? Da, naravno da ima! Već 15 godina, ako ne i više, pokušavam objasniti jedan ajet iz Kur'ana koji nikad nije bio tumačen na ovakav način.

Angažiranost islamskih učenjaka je isuviše pasivna i tiha. Niti žele reći da je ovo tumačenje pogrešno, niti žele potvrditi da je ispravno. Pa, umjesto da im neprestano zvonimo iznad glave, odlučio sam da ponovim još jednom. Postoji specifična metodologija koju koristimo pri tumačenju Kur'ana. Tu smo metodologiju naučili od našeg mevlane, dr. Fadlur-Rahman El-Ensari, da mu se Allah smiluje. On je o tome govorio u svojoj knjizi: „Kur'anski temelji za gradnju muslimasnkog društva“. Glavna poruka te metode je da ne uzimaš samo jedan ajet ili samo jedan hadis IZOLOVANO OD DRUGIH AJETA I HADISA i onda tumačiš vjeru. Moraš sagledati sve ajete i sve hadise o nekoj određenoj temi i tek onda ponuditi objašnjenje.

Vidite, nekada su ljudi pomoću zvijezda određivali pravac. Morali ste dobro poznavati vještinu „čitanja zvijezda“ kako ne bi zalutali. Više toga nema, zvijezde su nam samo ukrasi na nebu. Kur'an ih naziva „lampe“ ili „mesabih“. Tek kada obuhvatimo sve ajete i sve hadise o nekoj temi, oni nam mogu biti svjetiljke koje će nas voditi uputi, poput zvijezda koje nas na moru usmjeravaju pravim putem. Posebno je bitno da uvežemo ajete u smislenu cjelinu. Mevlana El-Ensari tu vezu među ajetima naziva SISTEM ZNAČENJA i o tome smo ranije često govorili. Zato danas želim da konačno shvatimo ajet koji sam spomenuo na početku i koji neprestano ponavljam nebi li zagolicao razum muslimana širom svijeta. On će nam pojasniti ima li ikakve poveznice između islama i Rusije.

U suri El-Maide daje nam se naredba: ‘O vjernici, ne uzimajte za prijatelje jevreje i kršćane! Oni su sami sebi prijatelji! A njihov je onaj među vama koji ih za prijatelje prihvati; Allah uistinu neće ukazati na Pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine.’ (5:51) Po stoti put postavljam isto pitanje: „Da li ovdje Allah govori o svim jevrejima i svim kršćanima?“ Kada nam je zabranio uspostavljanje prijateljstva sa jevrejima i kršćanima je li mislio na sve? Ako koristite ispravnu metodologiju tumačenja odgovor će biti kratak i jasan. Allah sigurno nije govorio o svim jevrejima niti o svim kršćanima.

Za to imamo i primjer. U istoj suri Allah pozitivno govori o jednoj grupi kršćanima. ‘Ti ćeš, sigurno, naći da su vjernicima najljući neprijatelji jevreji i mnogobošci; i svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: 'Mi smo kršćani', zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole.’ (5:82) Znači, doći će vrijeme kada ćete najbolje prijatelje imati u onima koji govore: 'Mi smo kršćani!' Iz ovog primjera je jasno da Allah ne govori o svim kršćanima kada nam naređuje da ih ne uzimamo za prijatelje i saveznike.


РЕЦИКЛИРАЊЕ ИСТОРИЈЕ КОНСТАНТИНОПОЉ

1453 године по хришћанском календару је пао Константинопољ под Отоманску империју. А кад истекне исламска 1452 година ослободиће се Константинопољ и вратити Русима  у руке уз помоћ ортодоксног ислама.

0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat