ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

Никита Михалков: Ово што се дешава је напад на словенски свет, тотални рат!

Ljubav kao pogled na svet je ono što me zanima i u životu i na filmu – kaže slavni ruski reditelj, gost Kustendorfa.Čuveni filmski stvaralac nije krio reči hvale za festival Kustendorf. Zanimljivo je između ostalog govorio o tome kako se svaki čovek kad razmišlja o svom životu poredi s onima kojima je bolje, a ne s onima kojima je lošije, i pitajući se zašto je tako, smatra da prema takvom stavu treba biti kritičan, a govorio je i o filmu „Sunčanica” koji je pobudio veliku pažnju svih na festivalu u Mokroj Gori.„Mehanički pijanino”, „Varljivo sunce”, „Sibirski berberin”, da pomenemo još „Sunčanicu” – šta je ključna tačka vašeg rediteljskog rukopisa, vaših filmova?

- U „Sunčanici”, ono što i piše, a to je kako se to dogodilo.

Šta je to što vas kroz karijeru vodi iz filma u film, nit koju sledite?

- Ljubav. Ne mislim samo na ljubav muškarca i žene. Nego ljubav kao supstanca.

Ljubav kao pogled na svet. Radim filmove u kojima me pre svega zanima atmosfera.

Da li vam prija ili vam smeta kad slušate o sebi da ste genijalni reditelj?

- Ja to čujem samo u Srbiji.Kad ste stigli na Kustendorf, rekli ste da je globalizacija opasna?

- Opasna je, jer vidimo čemu nas vodi. Ali treba preći s reči na delo. Ništa ne pomaže samo govoriti o tome kave sve problem donosi. Ne treba se samo braniti, treba i napadati. Potrebna je hrabrost i nepotkupljivost vuka, snaga medveda i lukavost lisice.

Vaše viđenje trenutne političke situacije? Odnos Rusija–Zapad? Krim? Ekonomska kriza? Imamo li na delu zapravo sukob oko resursa?

- U osnovi, ovo što se dešava je napad na slovenski svet. Totalni rat gde su dopuštena sva sredstva. I, to nije novo. Sprema se odavno. A sada je došlo tu gde je.

A zašto bi Zapad napadao slovenski svet?

- Zato što iskače iz dominantnog modela, odnosno onoga što je sistem, što su merila, što je koncept Zapada. Slovenski svet je po svojoj prirodi okrenut i ka iracionalnom, tu su osmeh, dodir… U zapadnom svetu je to drugačije. Dakle, slovenski svet iskače iz okvira. Sva ostala neslaganja i interesi se nadovezuju na to, proizilaze iz toga i vidimo kako se taj napad sukcesivno dešava. Videli smo šta je bilo sa Jugoslavijom, vidimo kako to ide s Ukrajinom.

I, šta će biti?

-Mislim da je poslednja odbrana, poslednji bedem slovenskog sveta Rusija. A generalni bedem odbrane je Evroazija. I geografski gledano Rusija je realan most između Evrope i Azije, a iza stoje Kina, Indija. Živimo u vreme vrlo ozbiljne geopolitičke krize. Moramo da shvatimo ko je ko, šta je šta… da znamo šta hoćemo.

Šta može umetnost, film u takvim okolnostima?

- Treba snimiti „Sunčanicu”!

0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat