ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

Усред роја "светих свитаца"


Свјетлости разних мјеста мистике и моћи око и на самој Радан планини су и различите боје, у нијансама од потпуно бијеле, преко жућкасте и жућкастозелене, па чак до тамножуте.
Судећи по томе, уопште и није чудно што наш водич Богосав Стојменовић већ припрема пројекат изградње нових цркава, уз обнављање старих (укупно 224 храма), око читаве Радан планине, па и на самом њеном врху.

Како каже, најприје планира подизање храма нашем знаменитом научнику Николи Тесли, недалеко од цркве Силаска Светог духа, у селу Ображда, у правцу Радана, јер је "свети Никола Тесла, осим што је задужио човјечанство "у вези с електроенергијом", и веома велики дух у Духовном царству, и треба да га слави читави свијет.
А ко је боље упућен у земаљски живот, стваралаштво и личност овог великана нашег рода, зна да је он био не само генијалан научник и проналазач, већ и велики човјекољубац и – риједак духовник, који, како је и сам забиљежио, никада није губио живу везу са Духовним свијетом. Из тог текста се види да је Теслу сама Промисао обиљежила, почев још од рођења и дјечаштва праћених чудесним знамењима, преко живота достојног најврлијих монаха-мистика, до изума, идеја и замисли надахнутих из вишег свијета – од којих се нека тек данас изучавају, а сигурно ће преостати нешто и за будућност. Овај "оснивач одуховљене науке на хришћанским начелима, већ је и за саму хришћанску религију вјеровао "како је дубоко мудра и научна, како изванредно практична"...

При повратку у Богосавово село Турјани, на моје питање о мирису босиљка и тамјана "ниоткуда" и "небеског зрака благослова" умјесто одговора пружа ми књигу Љубише Стојановића, "Мјеста моћи", и казује ми на којој страници да је отворим. И отварам 68 страницу. Читам: "Код старих цркава исцјељујућа енергија се непрекидно генерише дуж вертикалних зидова до врха, одакле се може (одређеном духовно-менталном операцијом) усмјерити зраком до болесника. Интензитет и квалитет исцјељујуће енергије из таквог извора зависи од величине грађевине, облика, старости и садржаја за које је служила".

Да ли је Богосављев "зрак благослова", у ствари, један такав зрак, спонтано произашао из саме старе цркве?

Што се тиче мириса босиљка и тамјана "ниоткуда", кажу ми да света моћ црквишта чине да се невидљива етерична или астрална супстанца у њима згусне, материјализује у мирис босиока или тамјана. У сваком случају, тај мирис је инициран са светог мјеста, то јест из Божјег храма.
Можете онда замислити колико нам духовно-енергетског блага нуде цркве и црквишта око и на подножјима Радан планине, а већина нас не зна за њега или га чак презире.

Дакле, Радан планина. Свето мјесто. "Мјесто моћи". У њеном окружењу много цркава и црквишта. Пролом Бања, Царичин град, ђавоља варош... Визуелно мистичан амбијент, а и одише нечим тајновитим. У сам сутон Радан губи свој лик, таласа се и вијуга, шапуће. Људи отресити, али са неком сјетом у очима, помало одсутни и као да се присјећају нечег давног, а живе више у будућности него у садашњости.

Многе приче о чудима која се дешавају у овом крају подстакла су многе научнике, парапсихологе, радиестезисте да истраже енергетски потенцијал цијелог краја и покушају да детектују силе које подстичу необичне мисли и понашање људи, много више путника намјерника него старосједиоца.

Цио крај, Радан и околина, све до Соколовице, Пасјаче и Мајдана под снажним је утицајем телурског зрачења (позитивно зрачење из земље, још неутврђених извора), чији интензитет варира у зависности од надморске висине предјела. Виши предјели су под јачим утицајем овог зрачења, а интересантно је да се оно детектује и у пећинама којима, иначе, обилује ово подручје Радана. У томе је, кажу, узрок изузетне менталне и физичке кондиције становника овог краја. Типично органска обољења овдје су релативно ријетка, али зато има "здравствених тегоба" које се манифестују као "необична понашања"; њих мјештани, углавном, нијесу свјесни, али су врло видљива посјетиоцима.

Непосредно по повратку са ходочашћа, већ је увелико била ноћ кад смо се приближавали Београду, изашли смо из аутобуса Зоран Самарџић и ја, на периферији, у жељи да посјетимо његову сестру. Док смо ишли путем, у мраку смо прво угледали три свица заједно, а онда је из једног грма – излетио читав рој и окружио нас! На тренутак, рој нас је подсјетио на "свете свице", односно "пламене језичке Светог Духа" који су на Педесетицу сишли на Христове апостоле, и протумачили смо то као благослов, јер је и завршетак нашег ходочашћа био у ноћи уочи освита Дана силаска Светог духа на апостоле, 19. јуна...

хттп://www.дан.цо.ме/?ниво=3&рубрика=Фељтон&цланак=24849&датум=2005-07-14 

0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat