ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

Ивањски поток тече узбрдо


У Горњем Бријању постоји шупља стијена кроз коју мајке провлаче болешљиву дјецу, да их, како вјерују, "лијече виле које ту станују"!...
Можда све то и није, бар већим дијелом, пуко сујевјерје, јер ово подраданско подручје, као и простор саме Радан планине, заиста су духовно-енергетски веома богати и моћни – о чему свједоче многи наши истакнути психолози и парапсихолози. Постоје и свједочења многих ходочасника која су забиљежена у многим брошурама или књигама...

Подручје саме Радан планине пребогато је разним мистеријама, необичних, у неким случајевима чак свјетски ријетких природних феномена, и оних натприродних.
Најчувенији феномен је такозвана ђавоља варош, која се налази на сјеверозападним обронцима планине. Ово фантастично архитектонско дјело природе, за које се тврди да је јединствено у свијету, састоји се од око 200 земљаних торњева с каменом капом висине од два до 15 метара, а који подсјећају на надреалистичке катедрале чувеног каталонског архитекте Антонија Гаудија. За ову "варош" везане су разне приче и легенде, а по једној од њих је и добила име. Наиме, једном давно, туда су пролазили неки сватови који су, по налогу ђавола, хтјели да вјенчају брата и сестру, и Божја сила их је све, да би спријечила родоскрнављење, окаменила. А "ђавољом" се можда зове и због језивих звучних ефеката. Ко се ту затекне ноћу, чује неку потмулу вику или тиху музику, дјечји плач, хропац, топот копита, позиве у помоћ, јецаје... Али то се ипак да објаснити – као игра вјетра и тих торњева; као што се и "кретање окамењених сватова", што виђају мјештани, може објаснити игром ерозивних сила. Како, међутим, објаснити што на том мјесту заказују фото апарати, или што изнад тог подручја "из чиста мира" страдају авиони – као, рецимо, један војни шездесетих година прошлог вијека? Кажу и да постоји свједочење и о неком женском крилатом створењу, које надлијеће "варош" (да подсјетимо, слична бића се често виђају и у другим подручјима планине, и тај феномен већ истражују и најозбиљнији криптозоолози).

Најнесхватљивији феномен свакако је Ивањски поток, који, на једном мјесту близу Партизанског дома, тече – узбрдо! Ту и вода коју пролијете на пут тече нагоре, али узбрдо стану да се крећу и кола с угашеним мотором и откочена. Нервно осјетљиви на том мјесту осјећају трњење руке и ноге, а понеке хвата и јака главобоља. Да напоменемо, овај феномен је науци, ипак, познат. Ријеч је о гравитационој аномалији – на мјестима таквих аномалија региструје се умањено или чак потпуно обрнуто дејство земљине теже. Таквих мјеста има у свијету само још у Кини САД и Канади. Међутим, на Радану их има више, а на једном од њих игла компаса одступа од правца сјевера читавих 65 степени.

Поред ових "чуда", на Радану се налазе и двије чудотворне травке зване "блага бољка", која лијечи "црни пришт" (антракс), а спасоносни лијек се налази у црној бобици, и друга која у себи крије противотров од змијског уједа, али је занимљиво да је још непозната.

О њој се слутило на основу неких домаћих животиња које би ујела змија: оне би похитале негдје у планину, одакле су се враћале живе и здраве. Да је у питању љековита биљка, а не нешто друго, доказао је покојни проф др Видак Јовановић, који је у желуцу мачке налазио остатке неке травке, али није могао да установи које. Потрага за њом и данас траје. Такође, чуо сам и да на Радан планини чудесно и брзо зацјељују ране, као дејством неке невидљиве силе. Постоје свједочења да су то искусили и партизански рањеници 1943. године...

О чудотворним и љековитим изворима писали смо у прошлом наставку, а у овом поменућемо само један, око кога се својевремено дигла велика прашина. Наиме, једна старија Врањанка од рођења слијепа, неколико година прије распада СФРЈ сањала је да за њу постоји лијек на једном извору на Радан планини, близу темеља неке старе цркве. Њени ближњи су је одвели тамо гдје је назначила и пронашли извор. Слијепа жена се умила и - одмах прогледала! О овом је брујала југословенска штампа, и извор је убрзо био опсједнут разним болесницима и невољницима. Љековита вода се даноноћно точила у флаше и односила. Неки су од тога направили и бизнис. Воду су испитали експерти и установили да је заиста специфичног састава и љековита. Почетком рата, 1991, извор је пресушио, да ли као казна – како су говорили стари, или зарађивања на "бесплатном Божјем благу". А можда и као "Божја опомена због рата"... Старији људи вјерују да се са тог извора повукла његова чуварка "нимфа извора". О вилама у крају око Радан планине постоје многа предања. Марко Погачник каже да се виле понекад – сем у свом изворном облику, као вибрирајућа и прозирна енергетска структура – показују и као прекрасна створења, бајнија и од најљепших љепотица.

хттп://www.дан.цо.ме/?ниво=3&рубрика=Фељтон&цланак=24695&датум=2005-07-11 

0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat