ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

Vladika Nikolaj Velimirović - Kroz tamnički prozor

Глава 81

Не бојте се, ја побиједих свет! Рекао је Господ Исус Христос, Победилац сатане, греха и смрти. Тако је рекао Он својим апостолима, љубећим. и још им је по васкрсу рекао: И ево ја сам с вама до скончанија времена.
         Запамтите, браћо, ове две речи Христове: Ја победих и ја сам са вама до краја. У историји свих народа и племена на земљи не памти се да се икад ико усудио рећи такве речи. Јер су те речи не као обичне речи него као стожери око којих се окреће живот целог човечанства.
         Ја победих, ја сам са вама! Чујте ову реч, Срби и понавлјајте је сваки дан себи и деци својој, и урежите их у срца своја, и испишите их на домовима својим. Гле све жеље ваше, најбоље. најузвишеније и најтрајније, садрже се у тим речима. Јер кога би волели више него онога ко је победио смрт и сатану и грех? И кога би ви желели да буде с вама нераздвојно у овоме веку, и у смрти и после смрти него Њега, баш Њега, Победиоца свих зала, свих страхота и свих немоћи?


         Бити хришћанин значи примити к срцу ове две речи Спаса Христа и према њима управљати. Бити хришћанин значи бити победилац свих зала кроз Христа Победиоца. И најзад, бити хришћанин значи, знати и осећати присуство живота и победоносног Христа сваки дан и сваки час. То значи бити хришћанин. Ја победих; Ја сам са вама!
         Ако је Христос победилац с нама, Он је с нама и у веселју и муци да не клонемо и не предамо се печали и очајању, како је мудри српски народ и рекао: У добру се не понеси а у злу се не поништи. Јер је Христос Победилац наш домаћин на сваком весељу и наш војвода у свакој муци. Да нас не победе ни страсти ни људи. Да будемо војници непобедивог војводе, слични Њему у светлости и правди и чистоћи и смерности и љубави. У томе је смисао живота хришћанскога.
        Ово је могао знати и старозаветни изабран народ Божји, а још више новозаветни крштени народ. Али као што Јевреји изневерише Јехову, Господа Сведржитеља и одоше за паганским идолима, врачаријама и гатаријама, тако и многи крштени народи изневерише Христа Бога ваплоћеног и од Дјеве рођенога, и одоше за сенкама и ништаријама и аветима и фантазијама.
        Треба дакле изнова почети са народом који ће слушати Бога. Да ли су Срби тај народ? Сва њихова прошлост објављује то и потврђује то. Заиста после свога првога распећа српски народ доживљује васкрсење час опет распеће и опет распеће и распеће. Зашто? Зато што кад га Бог васкрсне не живи као син него као роб; не влада се као син светлости него као син таме.
        Ковач понекад одбаци од прве гвожђе и два пут и три пут у рад, баца у огањ и поново кује, да би од њега исковао нешто добро. Срби не спадају у ону прву врсту него у ову другу. Није их Бог одбацио после првог жарења него их је бацао у ватру много пута, да би од њега исковао нешто корисно и славно.
        Шта чекате Срби? Хоћете ли да будете бачени у старо зарђало гвожђе, као што су многи народи већ бачени, или ћеш се једном од огња страдања освестити и засијати као народ Бога живога? Хтели оно или ово Бог ће учинити од вас оно што Он хоће по жељи великих христољубивих предака ваших. То јест бацаће вас у пећ огњену и потоп и под туђински мач, и у тунел мрака и невиђења и у бездане безбоштва и злочина, докле се год не освестиш и не повратиш к Богу и к себи. Зар се не стидите, и зар сте баш сасвим изгубили стид? Пет стотина година Бог вас је бацао у огањ и стављао на свој наковањ, да би варнице из тебе излетеле по целом свету, и на крају крајева, чим ти је Господ дао ослобођење, што си ти појмио као одуларење, ти си се показао као сирово гвожђе а не челик. Да ли се стидиш? Да је Бог пола хиљаде године дресирао дивље звери, зар се не би показали бољи од тебе?
        Зато ти говоримо: покај се освести се, отрезни се, сузи се, стесни се, напрегни се,поклони се, окади се,запечали се, - да би био народ Божји и да би ти Бог био родитељ и путеводитељ. Амин.

Владика Николај Велимировић
из књиге "Кроз тамнички прозор"   


0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat