ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

Bitno je to što jesi


Битно је то што јеси

Хајде да поделимо
радост пред благдане!

Драган Симовић

Има тренутака, у стању тиховања и созерцања, кад човек, изненада, у трептају трептаја, дође до познања, да је живот, уистини, вечан!
Јесте све ово, појавно и видљиво, пролазно и кратковеко и смртно, али, постоји нешто, а то је управо оно суштаствено, тамо негде иза свега појавног и видљивог, што је непролазно и бесмртно и вечно.
То је Праводеан, то је Велики Дух Стварања, то је живи Бог, Отац и Творац, у нама.
Али, не само у нама, већ у свему што јесте и бива, у свему видљивом и невидљивом: у води и у камену, у дрвету и у цвету, у Природи и у Сунцу, у ваздуху и у ватри, у планетама и у сазвежђима.
Све је живо, и дише, у Правасељени и свим иним световима, у миријадама звезданих јата, и у стотинама пута толико сунаца, налик нашему Сунцу, и у свему ономе, у ономе тајинственом, тамо негде иза свега, што ни именовати ни појмити не можемо!
Која је лепота и која дивота свих тих познања, и свих тих тајинствених светова, о којима нити слутити можемо!
И човек, у таквим тренуцима озарења и просветљења, дође до познања, да је од Бога добио оно највише што се од Њега добити може живот смртан а бесмртан,
пролазан а непролазан, времешан а вечан!
И тада човеку више није битно да ли има ово или оно, да ли летује и зимује овамо или онамо, да ли и шта може или не може да купи, јер схвата у трену, у трептају ока разлучује битно од небитног, појима, уистини, да је све већ добио давно, да све, заиста, има!
Шта је то све што има?
Има себе, има живот!
А живот је највеће чудо Великог Стварања, и највећа Љубав Творчева!
Рекох има, а боље је, и правилније рећи јесте!
Имати или бити, ово је наслов једне дивне књиге, једног великог посвећеника, који је све време свог земаљског битисања трагао за смислом живота и живљења.
Ако јеси, јеси Човек, јеси Личност, не мораш ништа да имаш, јер све већ имаш; а ако ниси (ако си мртав а жив!), онда мораш да имаш, будући да је имање надокнада за оно што ниси; надокнада за живот који имаш а немаш (јер га не живиш!), јер се не радујеш животу који имаш, и не живиш живот који ти је од Бога дан!
Што човек више граби и отима све сиромашнији и све јаднији бива; грабећи, пљачкајући и отимајући он тиме само показује да није оно што умишља да јесте, и да не живи властити живот, да је живи мртвац, да је сенка и утвара, да је вампир и паразит уистини, у свету велике опсене, велике маје, велике илузије, велике омаје.
Наравно, да до овог суштаственог познања може доћи само слободан човек.
Кад кажем слободан, онда мислим на слободан ум, на слободно срце, на слободне снове, на слободна осећања, на слободну душу, на слободан дух.
Суштина савремене западне, потрошачке, и капиталистичке, и либералне, и фашистичке, и фаустовске цивилизације; суштина и сврха и смисао те цивилизације антицивилизације; јесте у томе,
да пороби потпуног, свеколиког, целог човека; да пороби његове мисли, његове снове, његове идеје, његове претке и његове потомке, да пороби његово делање и његово стварање, и да од свеколиког човека остане само љуштура, остане само грозота пустоши!
Ето, пријатељи моји врли, желео сам ову радост, ову дивоту, да поделим (а у суштини да умножим!) са вама, пред празнике и благдане, те да заједнички славимо и Живот и Створитеља нашега!
Да не бисте помислили да сам лицемер, да не бисте рекли да је мени, песнику и књижевнику, лако да беседим о томе кад све већ имам, сада ћу вам рећи нешто што иначе не бих рекао:
Јесам песник и јесам књижевник, и јесам објавио тридесетак књига, и јесте да пишем за многе листове и часописе, али ја, ево, скоро две године, делим женину плату и скупљам сува дрва за ватру на левој обали Словенског Дунава.
Ово вам само стога рекох, да ме не бисте, случајно, назвали фарисејем и лицемером, а све остало је мој Пут навише ка Светлости, ка Богу живоме! 

0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat