ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

San o slobodi


Сан о слободи

Драган Симовић

Сневам
А већ свићу
Будућа нека
Праскозорја
(Песник Јутарње Звезде)

Уистини, не можеш бити слободан, ако не сневаш слободу, ако немаш сан о слободи који и будан сневаш. Ти си оно што сневаш, и ако не умеш да сневаш, ти онда и не живиш.
Уствари, само привидно живиш. Убрајаш се мед живе, а ниси жив. Штавише, и сам умишљаш да живиш, умишљаш да си жив, а ниси!
Каква опсена!
Жив је само онај који је развио уметност сневања. Који уме да снева.
Ти си већ и заборавио шта је сан. Шта значи сновати и сневати.
Чиновници и службеници Великог Брата најпре су ти поробили снове, па су ти онда и све ино поробили.
Више се и не сећаш слободе. И не знаш одвећ ни шта значи бити слободан. Бити свој. Бити свој у Живоме Богу.
Теби су од детета сви само говорили о реалности. Намерно употребљавам ову одурну туђицу реалност, зато што она нема никакве везе са стварношћу. Стварност је виши ступањ Божјега стварања.
Реалност је реч из недуховног језика, из језика омаја и опсена.
Врати се на тренутак у детињство. Уђи у то стање душе и духа. Буди оно дете. Можеш ти то! Време је такође опсена. Све се дешава само овде и сада. Постоји само садашњи тренутак. Само ово вечно сада.
Маја, омаја, привид времена!
Давнашња прошлост и далека будућност, то је само овај трен. Само овај пуцањ палца и средњег прста. И ништа више. И ништа мање.
Ево, поново си оно дете, оно мило сневајуће дете, које по вас цели дан машта и снева. И дивно ти је у маштању и сневању! Осећаш радост, осећаш милину и дивоту. Осећаш близину Духа Светога, осећаш блаженство и топлину Духа и Оца. Осећаш неизрециву љубав Мајке.
Све што видиш око себе, све је живо. И не само живо, већ је све некако прозрачно и духовно. Ти си свуда и у свему, истовремено. И све је у теби. Све што видиш око себе, то видиш и у себи. Све си то ти сам!
И шта онда бива?
Појављују се твоји земаљски родитељи, појављују се пријатељи твојих родитеља, појављују се учитељи и наставници, појављују се разни чувари и душебрижници, и сви ти исто казују. А сви су они некако брижни, испрепадани, забринути и слуђени.
Дрмусају те, довикују ти, просто урлају:
Прени се, пробуди се, не маштај више! Држи се реалности!
Знаш ли ти шта је живот?! То је сурова реалност!
А онда су се, у неко доба, појавили намргођени, смркнути и утегнути службеници и чиновници Великог Брата, па су ти, преко својих мрачних медија, поништили и оно мало присећања на делеке сне у детињству.
Тако си ти постао човек без сна и сневања. Човек без маште.
А човек без сневања и маштања јесте тек сенка од човека.
Лако је поробити човека без снова и маште. Уствари, човек без снова и маште већ јесте поробљен! Нема ту више шта да се поробљава.
Плашиш се слободе. Страх те од слободе.
Више волиш да будеш роб.
Као робу све ти је некако извесно. Опуштено. Нема таласања. Све неко други уместо тебе чини, у твоје име чини. Ти си само мирни, кротки посматрач. Баш те брига за све. Башмебригизам! кажеш. О прецима и о потомцима и не размишљаш. Није ти ни стало до њих. И не знаш ко су они. О њима још ништа ниси чуо од Великог Брата. А Брат, још ако је Велики, мора бити Закон!
Брат мора да се слуша. Ако посумњаш, макар и на трен, у Великог Брата, већ више ниси политички коректан. Ниси подобан.
Постајеш случај. Постајеш проблем!
Све се руши и нестаје око тебе, а ти си и даље опуштен.
Не, ниси опуштен, већ биваш утвара. Утвара нема мисли, нема осећања, и нема осећаје.
Нема своје мишљење, нема свој став, нема свој поглед на свет.
Утвара је мртвац запоседнут од беса луталице.
Али, Дух Велики све време стрпљиво над тобом бдије. И чека на твој миг, на твој најмањи знак, па да ти у помоћ притекне, и да те из мртвих васкрсне.
Да се снова родиш, али одозго!
Духом из Духа.
Да се снова родиш, за један вечан живот!
За један вечан живот, у којему ћеш вазда да сневаш и ствараш.  

0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat