ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

Srbija na vatrometini vekova i svetova


Србија на ветрометини
векова и светова

Знамо ли ко смо,
и куда идемо?!

Драган Симовић

Господо Србска, дошао је тренутак кад морамо да се саберемо, и да се упитамо: Знамо ли куда и камо идемо, и да ли знамо зашто идемо тамо камо идемо? Има још доста питања, која се тичу Србства и Србије, и ми, у овоме часу, можда, немамо одговоре на сва та силна питања (а како ствари стоје, вероватно да немамо одговора ни на једно питање!), али, на нама је да се, превасходно, питамо и упитамо, да се запитамо и пропитамо, јер ако ни до упитаности нисмо дошли, онда ми, заиста, нисмо одговорни, Господо Србска, ни пред Богом, ни пред Васељеном, а ни пред Родом својим, нити пред Прецима, а још мање пред Потомцима својим!
Да ли Србство и Србија има било какав национални програм и план, да ли Србство и Србија има, песнички речено, Веће Мудраца, да ли Србство и Србија има било кога ко размишља и промишља, ко дејствује и нешто чини за спасеније Србства и Србије!?
Јесмо ли словестан, освешћен народ, или смо тек крдо које воде на кланицу?!
Све више подсећамо на оне ждралове, из народне каже, који се у магли изгубе и залутају!
Лете ждралови над земљом Србијом, и губе се у маглама и тмушама векова!
То је песничка слика Србства и Србије, у овоме часу, али, у часу веома важном, можда и битном, по опстанак Србства и Србије!
Ја знам да је Србство одавно захватио онај вулгарни балкански башмебригизам, онај западни декадентни нихилизам, она идиотска равнодушност према свакоме и свему, толико нас је то захватило да ми више и не знамо јесмо живи или мртви!
И свакоме се Србину чини да ће неко други и да мисли, и да ствара и да дејствује уместо њега.
Нека, мани се, то ће неко други да реши!
Нема ко други, Господо Србска! Ако ми нешто не предузмемо и не учинимо, свако ће други рећи, да ми нисмо ни заслужили да живимо!
Често вас чујем, Господо Србска, како ми кажете да не желите да се бавите политиком, јер то није за вас, јер сте ви господа, интелектуалци, академици и шта све још не, а политика је за политичаре!
Али, Господо, ако се ви не бавите политиком, политика се већ одавно бави вама, само што вам то још нико није јавио!
Политика је озбиљна и одговорна ствар, за озбиљне и одговорне људе.
Није политика ово што гледате на политичкој сцени Србије. Не, то што видите јесте лакрдија и циркус!
То је спрдња, како би рекли Банаћани, а Банаћани имају доста таквих бисера, који саму суштину погађају.
Неко се спрда са свиме чега се год такне, јер је за спрдњу и рођен.
Ови политичари спрдње, спрдају се и са вама, Господо Србска! Јер сте им ви, управо ви, дозволили и допустили то, равнодушношћу и башмебригизмом својим.
Дошао је правасељенски час, Господо Србска, кад морамо одговорно и посвећенички да деламо и дејствујемо за Србство, за Србију, за сваког од нас понаособ, и за све нас скупа.
Или ћемо чинити и дејствовати, или нас неће бити!
Ако још данас оклевамо, сутра ћемо бити робље у ланцима, и онда ће вам бити залуда сва ваша звања и имања, све ваше вештине и умећа, јер ропство је страшније од смрти, Господо Србска! Сваки освешћен човек зна да је ропство страшније од смрти. Јер смрт може бити и лепа, то је, уистини, лабудова песма, кад човек часно и достојанствено обави своје земаљске дужности и послове.
Какав живот, Господо, таква и смрт, каже једна древна мудрост са Истока.
Морамо већ данас да знамо ко смо, куда и камо идемо, и зашто идемо тамо камо идемо!
То су суштаствена философска и животна питања од Праискони. Око тих трију битних питања, врте се сви светови, Господо, видиљиви и невидљиви, појавни и непојавни.
Башмебригизам, то је философија получовека-полуживотиње,
философија и поетика слабоумног човека, бића које само издалека личи на човека!
Башмебригизам је смрт душе и духа, смрт срца и ума!
Немојте се угледати на политичаре!
Они су сенке и утваре!
Они су мрци који ходају.
Мрци који сисају ваше животне сокове.
Тешко Србству и Србији, ако спасеније очекују од својих политичара циркузаната и лакрдијаша!
Господо, Господо Србска, морамо бити будни, будни! Како каже велики кастиљански песник, Федерико Гарсија Лорка, који је и сам, животом својим, платио свету слободу.

0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat