ОВО БИ СВАКИ СРБИН ТРЕБАЛО ДА ПОГЛЕДА КЛИКНИ ОВДЕ!!!

Akademija Arhitekture Srbije - izvršnoj vlasti Beograda


Udruženje Arhitekata Srbije i Društvo Arhitekata Beograda su vas početkom ove i krajem prošle godine, dobronamerno  i profesionalno  upozorili na štetu koju grad Beograd može imati realizacijom  Beograd na vodi –na način kako ste vi zamislili i kako bahato danas sprovodite
.                                                                        
To, da jedna maketa, za koju se ne zna ni ko ju je uradio ni odakle je došla- postane glavna matrica dalje razrade prostornog plana najvrednijeg dela Beograda smatramo  nečuvenim ruganjem našoj struci i svim stanovnicima i Beograda i Srbije. Srbija ima 4500 arhitekata i urbaniasta, od toga 2500 samo u Beogradu.                     

Tokom prošle godine učinili ste niz zakonskih prekršaja a kako se čini, sve u interesu  jednog stranog investitora..
-Proglasili ste njegov lični interes da gradi stanove i kancelarije – za javni interes kako bi se uradio prostorni plan posebne namene.                                                          
- Izmenili ste Generalni Urbanistički Plan koji važi do 2021 godine.                            
- Prekršili ste i zloupotrebili Zakon o stručnoj praksi kao i Zakon o planiranju i izgradnji.
- Prekršili ste Ustav Republike Srbije i to član 89 koji govori o kulturnom nasleđu i opštem interesu naroda i države.
.  
  
- Prekršili ste Međunarodne povelje o pravu na grad i druge brojne konvencije,preporuke, rezolucije, pravila i smernice usvojene od strane Savete  Evrope koji se baš odnose na ovakav konkretan problem kakav je Beograd na vodi koje je Srbija potpisala i ratifikovala. Navešćemo samo neka od njih:
- Prekršili ste Amsterdamsku Deklaraciju Saveta Evrope – Povelja o arhitektonskom nasleđu iz 1975 god.
- Prekršili ste Konvenciju o zaštiti evropskog –arhitektonskog blaga Saveta Evrope iz Granade-1985 god, ratifikovane 2001 god.
- Prekršili ste Evropsku konvenciju o predelu Saveta Evrope iz Firence, donetu 2000
God. a ratifikovanu 2011 god
- Prekršili ste Konvenciju Saveta Evrope o upravljanju kulturnim nasleđem Republike Srbije, ratifikovane 2010 god.
Pitanje je koliko je racionalno kršiti toliko važnih konvencija Saveta Evrope u trenutku kada Srbija otpočinje pregovore o članstvu u Evropskoj Uniji.
- Prekršili ste brojne deklaracije i povelje koje je doneo UNESCO i to jednu od veoma važnih a to je Bečki Memorandum o upravljanju istorijskim urbanim pejzažem iz 2005god i kao i preporuke o istorijskom urbanom pejzažu iz 2011 god.
- Prekršili ste Povelju o očuvanju istorijskih gradova i urbanih područja  iz Washingtona – 1987 god.
- Prekršili ste Konvenciju o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa koju je naša država ratifikovala 2010 god.
- Prekršili ste međunarodnu Preporuku o čuvanju kulturnih dobara ugroženih javnim i  privatnim radovima iz 1968 god.
- Prekršili ste svetsku Deklaraciju o očuvanju duha mesta iz Kvebeka – 2008 god.
 Naterali ste Urbanistički Zavod Beograda da uradi nakaradan prostorni plan koji je profesionalno apsolutno neprihvatljiv i nepopravljiv ni po jednom osnovu. U tom ishitrenom i iz jedne makete improvizovanom planu nije rešen niti jedan problem veoma složene ukupne infrastrukture lokacije koja je i danas saobraćajno nepristupačna. U tom planu nema ni jednog jedinog kreativno smislenog urbanog prostora, niti jedne urbane ugodnosti koja bi mu privukla mase pešaka kojima bi ovaj deo grada morao biti posvećen.Uspešnih realizacija ove vrste ima u stotinama gradova koji leže bilo na reci bilo na moru. Samo jedan Manhattan ima bar deset vrlo uspešno rešenih New York na vodi a da ne govorimo o Drezdenu, PŠtokholmu
Barceloni, Bostonu, Sidneju i dr. Pritom ovaj unatraške niotkuda  plan ignoriše okruženje, ignoriše istorijsko nasleđe, ignoriše geologiju, ignoriše hidrologiju a naročito ignoriše društveno-ekonomsku opravdanost – što će reći- nema pojma šta će iz tog takvog plana na kraju ispasti i koliko će to na kraju koštati.                                          
- Naterali ste struku da se ozbiljno bavi javnim uvidom jednog potpuno neozbiljnog plana gde su čak i ulazni urbanistički parametri krivotvoreni.
- Ogroman broj ozbiljnih primedbi i analiza predloženog prostornog plana ukazao  je da je njegova realizacija na ovom prostoru sasvim  neodrživa po svakom aspektu, te jedini smisleni zaključak   može biti - hitna obustava ovako zamišljene realizacije Beograd na vodi.

Dobra strana je što privodite kraju rasčišćavanje ovog dela grada. Dobra stvar je što se tu može formirati veliki park na samoj obali reke sa bogatim šetalištem uz Savu.
Ovo bi bilo sve što bi na tom mestu trebalo izgraditi u ovom trenutku naše društveno-političko-sociološko-kulturološko-finansijske stvarnosti.
Ovaj važan lokalitet na više od 100 hektara centralne zone Beograda ispravno se sagledava kao budući Centar glavnog grada ali se mora rešavati podjednako obuhvatajući obe obale reke Save a nikako samo njenu desnu obalu.Ovo će doći na red kada naša država i naš grad – kroz 20 ili 50 godina – budu imali dovoljno sredstava da na ovoj lokaciji izgrade ono što Beogradu zaista treba – a to je 90% kulturnog sadržaja a ne ponižavajućih 2% kako je za sada predviđeno.
Tada sigurno neće biti 2 miliona kvadratnih metara stambenog i kancelariskog prostora jer to na tom mestu neće nikada biti potrebno Beogradu. Pogotovo mu neće trebati džinovski shoping moll na tom mestu, niti džinovska kula od 217 metara visine na tom mestu, niti parking za 40.000 automobila na tom mestu.
Ono što sada treba Beogradu a dobro je što je i deo vašeg programa su:
 - Završetak železničke stanice Prokop jer se gradi više od 40 godina
 - Završetak nove autobuske stanice na Novom Beogradu
 - Završetak putne obilaznice oko Beograda jer se gradi više od 40 godina
 - Završetak teretne železničke obilaznice oko Beograda
 - Most preko Dunava kod Vinče
 - Završetak prve linije pravog Metroa koja će biti glavni javni prevoz do centra
 budućeg Beograda na vodi,jer je to jedini način da se na ovom mestu reši saobraćaj.
- Završetak Interceptera i fabrike za prečišćavanje otoadnih voda u Velikom Selu
- Dunavac na Ada Huji od ekološke sramote učinite čistim i plovnim                                   Tek kada ovo sve izgradite možete reći da ste do sada najuspešnija gradska vlast.

Pre nego što zakopate prvi ašov vašeg po naciju spasonosnog i usrećiteljskog Beograd na vodi morate prvo završiti sve ovo gore pobrojano a za to je potrebno bar 10 godina. Sledećih 10 godina možete graditi vaše kule ako budete gradili po 200.000 metara kvadratnih godišnje da biste dostigli 2.000.000 kvadratnih metara .Da bi opremili građevinsko zemljište u Savskom amfiteatru i izgradili sve što je potrebno , pre stanova i kancelarija kojih i sada ima na pretek,potrebno je da uložite bar tri do čak četiri puta više od vašeg investitora iz Abu Dabija. Da li ste objasnili građanima u kakav finansijski rizik ulazite
Da li ste objasnili građanima kako i kome i kada ćete prodavati luksuzne stanove kada će to 20 godina biti gradilište u blatu i prašini kao što to obično bude.
Da li znate kako ćete odneti 3.000.000 kubnih metara iskopa iz onog saobraćajnog grotla.
Da li znate kako ćete rešiti saobraćaj kada se nijedna postojeća ulica ne može proširiti.
Da li znate kako ćete obezbediti 25.000.000 kubnih metara vode dnevno.Novi Makiš?
Da li znate kako ćete obezbediti 100 MW nove instalisane snage el .energije.
Od svega ovoga nema ni reči u vašem ružičastom –od vas usvojeno-prostornom planu.

 Akademija Arhitekture Srbije je reprezentacija naše struke u našoj državi i čine je ljudi koji su zadnjih 60 godina – planirali, projetovali, i gradili Beograd pa je sasvim logično i razumno uvažiti ovde iznete njihove stavove. Ako i ovog puta reč nas arhitekata ostane za vas nevažna kao do sada, bićete NAJDIREKTNIJE ODGOVORNI ZA SAV HAOS KOJI ĆE U BEOGRADU USKORO NASTATI.

                                                                                                                             AAS

0 коментара:

Постави коментар

Радански триптих

Радански крст

И крст лево сечен 2002 манасти Св.Спиридона код Бојника, а други сечен 2010 село Магаш испод Радана. Са по 33 год. старости.Трећи село Прилужани.

Богородица достојно ест

  © Copyright2010 Slike i zakon postanjaDesign by Izrada sajta 2009

PVC stolarija | Selidbe | Sudski tumac | Back to TOP  
Akumulator Auto stakla Servis letve volana Servis servo pumpe Adaptacija stanova Beograd Sigurnosna vrata decije torte svadbene torte torte laminat